Klik hier voor ons Aanbod

Nieuwe afbeelding.2.JPG

Agema & Lubbers
Bedrijfsmakelaars BV

Bennevelderstraat 13A
7856 TA Benneveld
tel. +31 (0)591 - 64 64 74

KVK: 04073128

Route

info@agemaenlubbers.nl

Aanbod

TE KOOP:

-

Klooster / hotel

Ik heb interesse!

overige

,

Een voormalig klooster met kapel, later in gebruik als ziekenhuis en kostschool. De kapel kent wand- en plafondbeschilderingen in Art-Deco stijl. (de beschilderingen zijn geschilderd door de bekende kunstschilder Josef Wahl - 1875-1951)

Het totale object bestaat uit meerdere gebouwen.
Twee gebouwen zijn monumentaal, een derde kan door de gemeente, op verzoek, als zodanig worden aangemerkt. Het voordeel hiervan zijn de subsidies en de aftrekbaarheid van de investeringen. Een echt nadeel is niet aanwezig omdat zowel de gemeente als “De Kreis” de gebouwen graag in stand wil houden, waardoor ze alle medewerking willen verlenen tot renovatie. Er bevinden zich voorts nog twee gebouwen op het terrein, maar deze zijn niet monumentaal en gezien de bouwaard niet interessant.

  • De totale oppervlakte van de bebouwing beslaat iets meer dan 7.700 m²;
  • Totale vloeroppervlakte in BVO is ca. 27.000 m²;
  • De toegestane bebouwing is 45.000 m² BVO;
  • Totale grondoppervlakte is ongeveer 10,8 hectare groot

Geschiedenis van het klooster

Het klooster is gebouwd in opdracht van de broeders van de Friscaner Orde "vom Heiligen Kreuz". De bouw is aangevangen in 1909 en was gereed in 1913. In 1937 moesten de monniken het veld ruimen onder druk van de nazi’s. Het klooster werd gedurende de oorlog gebruikt voor de opvang van (geestelijk) gehandicapte kinderen. Tijdens het nazi regime werden geestelijk gehandicapten gezien als “üntermenschen”, veel van deze kinderen werden dan ook vermoord (veelal middels verdoving door rohypnol).

In 1952 keerden de monniken terug, doch in 1955 werd het klooster verkocht aan het Engelse ministerie van defensie. De Engelsen gebruikten het eerst als ziekenhuis.

Vanaf 1963 werd het gebruikt als internaat en school voor kinderen van de Engelse militairen.

Een van de bekendste leerlingen was Tanita Tikaram, nu een wereld bekende zangeres. Haar naam staat nog in de muur van de kapel gekerfd. In 1992 werd de school gesloten, sindsdien staat het object leeg.

Ligging

Het object is direct gelegen aan de op- en afrit van de A52. Door de ontsluiting met Roermond, zal de huidige snelweg vanuit Nederland (Rotterdam, Eindhoven) naar Keulen, Dusseldorf, Frankfurt en Zwitserland een snel en kort traject worden, terwijl vanuit Maastricht ook het Ruhrgebiet wordt ontsloten.

Door zijn ligging aan de westkant van het Ruhrgebied, in de regio Dusseldorf, Keulen, Monchen Gladbach en Roermond is de locatie zeer goed geschikt voor een hotel.

Het klooster bevindt zich op ca. 30 minuten van de luchthaven Dusseldorf.

Bestemming

De bestemming is “hotel”. Voor het overige is nog geen definitieve bestemming vastgesteld.

De gemeente (Gemeinde Schwalmtal) is echter zeer bereidwillig en wil graag meewerken. De gemeente heeft in ieder geval aangegeven akkoord te gaan met een uitgebreid Welness center.

Gemeinde Schwalmtal is een kleine gemeente met nog geen 20.000 inwoners. Doordat het hier een kleine gemeente betreft, zijn de lijnen zeer kort. Overleg met de burgemeester is in die zin niet alleen normaal, maar ook vlot geregeld.

Mogelijkheden

Gezien de ligging is een hotel ideaal.
Zowel in Dusseldorf als in Keulen worden continu grote beurzen gehouden.
Daarnaast is conferentie ruimte in het Ruhrgebied te weinig voorhanden.

Gezien de bouw en constructie van het klooster wordt verbouw en renovatie hoofdzakelijk beperkt tot het aanbrengen van de installaties. De ruimten zijn qua grootte zeer geschikt om om te bouwen tot hotelkamers en conferentie ruimten. Daarnaast leent de kapel zich zeer goed voor een restaurant en zijn ook in de gewelven ruimtes waar men zeer goed horeca kan situeren.

Een hotel met uitgebreid Welness center of een golfbaan behoort tevens tot de mogelijkheden.

Bouwjaren

De hoofdgebouwen (het klooster en de kapel zijn gebouwd omstreeks 1900. Later is er nog een extra schoolgebouw, een eetzaal en een sporthal bijgebouwd, deze dateren van ca. 1970. Het klooster is ook in gebruik geweest als internaat, de “Kent School”.

Bouwkundig

De hoofdgebouwen zijn naar Duitse traditie gebouwd, met immens dikke muren. De daken gedekt met leisteen.

Het gehele object is voorzien (naderhand) van een staalconstructie. Waardoor aanpassingen in het pand zeer eenvoudig zijn te realiseren. De gemiddelde hoogte van de ruimten zijn ca. 4 meter. Onder de kapel bevinden zich twee kelders, één van ca. 8 meter diep en één van ca. 12 meter diep. Alle gebouwen hebben een souterrain (dus geen kelder), de hoogte hiervan is gemiddeld 3,5 tot 4 meter.

De panden worden casco opgeleverd, alle leidingwerk (elektra en verwarming etc.), welke niet meer aan de huidige normen voldeden, zijn reeds compleet verwijderd.

Door de hoogte van de ruimten, de indeling en de staalconstructie kunnen eenvoudig hotelkamers gerealiseerd worden met de bijbehorende dienst- en technische ruimten. Het grootste gebouw kent twee dienstliften, welke niet meer in gebruik zijn en ook als zodanig zijn verouderd, belangrijk is echter dat de ruimten er zijn.

Renovatie

Het object heeft ca. 15 jaar leeg gestaan en dient dan ook gerenoveerd te worden. Voor de renovatie is subsidie mogelijk.

Agema & Lubbers Bedrijfsmakelaars hebben goede contacten in de regio ten aanzien van de gemeentelijke afdelingen Ruimtelijke Ordening en Bouw & Woningtoezicht.

Wij kunnen u van dienst zijn ten aanzien van de (overige) bestemming en de subsidieaanvragen.

terug naar het overzicht